«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 maj 2013
Štampa

U Somboru je organizovan u utorak sastanak o mogućnostima proizvodnje biomase za poizvodnju biogasa i električne energije.

Na sastanku kojem su uz predstavnike Poljoprivredne stručne službe prisustvovali I predstavnici elektroprivrede, poljoprivrednih preduzeća koja su zainteresovana za ovakav projekat i predstavnci slovačke firme koja se bavi izgradnjom i eksploatacijom postrojenja za proizvodnju biogasa i električne energije,  istaknute su prednosti proizvodnje električne energije iz biogasa. Ona je , kako se čulo, jeftinija od npr.proizvodnje električne energije iz solarne energije, ima ujednačenu distribuciju u toku cele godine bez oscilacija, a pripada novoj generaciji obnovljivih izvora energije. Pored proizvodnje biogasa i električne energije kao važan nus produkt pojavljuje se toplota – koja može da se iskoristi za grejanje objekata u stočarstvu ili u povrtarstvu, zatim sušara i sl. Nakon fermentacije ta biomasa, tzv.digestat  se može koristiti kao dobro organsko đubrivo.

Ono što je na ovom sastanku posebno podcrtano jeste da se proizvodnjom silažnog kukuruza, sirka za zelenu masu, sudanske trave i sl. obezbeđuje potrebna biomasa za ovakav projekat. U navodnjavanju je moguće posejati postrno ili kao naknadni usev sirak ili silažni kukuruz te na taj način sa iste površine ostvariti dve žetve – dva prihoda. Takođe, kako se čulo,moguće je gajiti sirak na siromašnijim zemljištima, pašnjacima i livadama kako bi se na taj način bolje iskoristile te površine.

Direktor PSS Sombor Vladimir Sabadoš je prisutnima izložio dvogodišnje rezultate ogleda krmnog sirka i silažnog kukuruza, sa akcentom na količinu proizvedene biomase i suve materije. Po onome što je prezentovao, odnosno po rezultatima, moglo se zaključiti da je ovaj region  pogodan za ovakvu vrstu proizvodnje .

Prijava