«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 jul 2013
Štampa

Poslanici i predstavnici nacionalnih i regionalnih parlamenata iz 10 zemalja dunavskog regiona, učesnici prve Dunavske konferencije parlamentaraca, usvojili su zajedničku Deklaraciju kojom su se založili za razvijanje dunavskog regiona u dobrosusedstvu i kulturnoj raznolikosti.

Oni su se u nemačkom gradu Ulmu saglasili i za jačanje veza između država i regiona na temelju osnovnih principa evropskih integracija.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor istakao je u obraćanju učesnicima da Dunavska strategija nije cilj, već sredstvo koje može biti jedan od dobrih odgovora na probleme. “Dunavska strategija podrazumeva kreiranje evropskog makroregiona u punom smislu te reči, kreiranje nove perspektive, uz očuvanje postojećih identiteta, postojećih kulturnih, jezičkih, običajnih, verskih, prirodnih različitosti”, rekao je Pastor. Pastor je istakao da se podunavski parlamenti moraju zalagati za politiku koja će osigurati regionalnu stabilnost, promovišući politiku mira i pomirenja, politiku tesne makroregionalne saradnje. “Podunavski parlamenti moraju promovisati politiku koja će rad, red, demokratiju, slobodu, znanje, nauku i inovacije staviti u centar, kao pokretače daljeg razvoja”, kazao je Pastor. Pastor se založio za osnivanje koordinacionog radnog tela, zbog razmene informacija i održavanja kontakata između podunavskih parlamenata, kao i za definisanje zajedničkog nastupa prema donatorima.

Sa Pastorom su u delegaciji bili i pokrajinski poslanici Igor Mirović i Borislav Novaković. Domaćin ovog prvog susreta podunavskih parlamentaraca bila je nemačka Pokrajina Baden-Virtemberg, a sledeći susret biće održan u Budimpešti.

Prijava