«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 08 avgust 2013
Štampa

Velike vrućine, koje imamo ovih dana, ne prijaju nikome, a najmanje osobama koje pate od visokog krvnog pritiska.

Zbog znojenja i širenja krvnih sudova, pritisak pada, a njegovo kolebanje može da bude veoma opasno. Hipertenzija je jedan od vodećih uzroka bolesti srca, infarkta, moždanog udara i preranog umiranja, a procenjuje se da svaka druga odrasla osoba u Vojvodini pati od povišenog krvnog pritiska.Do komplikacija ne mora da dođe ukoliko se pritisak redovno meri i koristi propisana terapija.

Na žalost, većina obolelih nakon otkrivanja bolesti ne menja loše životne navike i nastavlja da puši, uzima alkohol, masnu i tešku hranu, što otežava lečenje i izaziva dodatne komplikacije. Dok traju velike vrućine, hipertenzičari moraju striktno da se pridržavaju saveta lekara, odnosno da smanje dozu lekova protiv visokog pritiska. Takođe, osobama s visokim krvim pritiskom preporučuje se da strogo vode računa o ishrani, kaže doktorka i dodaje da obroci ne smeju da budu obilni, slani i masni. Ukoliko patite od hipertenzije, po vrućini ne smete da se izlažete većim fizičkim naporima, pa bi valjalo da sve obaveze obavljate u ranim jutarnjim ili kasnim večernjim časovima.

Fizički napor, posebno u kombinaciji sa obilnom i jakom hranom, izaziva skok pritiska, što u velikoj meri povećava rizik od šloga i infarkta, kaže doktorka i dodaje da je neophodno da hipertenzičari uzimaju dovoljno tečnosti. O bilo kojoj vrsti hipertenzije da je reč, velike temperaturne razlike su najveća opasnost za obolele. Visoka spoljna temperatura izaziva naglo širenje krvnih sudova i pad pritiska, dok nagli ulazak u rashlađenu prostoriju doprinosu skupljanju krvnih sudova i skoku pritiska. Zato razlika između spoljne i temperature u stanu, kancelariji, ili automobilu ne bi smela da bude veća od 5-6 stepeni.

Prijava