«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 18 avgust 2013
Štampa

Domaćinstva u prigradskim naseljima, i na vikendicama, ovog leta neprijatno je iznedadila najezda osa i stršljenova.

Osim opasnosti po ljude, jer ujedi mogu da budu i smrtonosni, pričinjavaju štetu i na plodovima zrelog voća, koje nagrizaju i uništavaju.

- Stršljenovi nanose velike štete na pčelinjacima, pošto ubijaju pčele u letu, pred samim košnicama. Opasni su i za nas pčelare. Jedan stršljen čoveka može da ubode i triput, jer njihove žaoke nisu kao pčelinje, jednokratne. Ove najezde se javljaju tokom sušnih godina, a ova kao i nekoliko prethodnih, uzastopnih, baš su bile takve, pa je tih najezdi sve više. Hrane se sokovima iz voćnih plodova - objašnjava Milan Radojičić, pčelar. Borba s njima je opasna, teška i često neizvesna.

Pčelar dodaje da se mora uništiti čitavo leglo ili stanište i to vrlo oprezno. U plastičnu flašu naliti malo piva ili razređen šećerni sirup, što  privlači ose i stršljenove, i u tečnosti se svi udave. Stršljen se najviše gnezdi pod krovovima, u šupljem drveću, a naročito u blizini pčelinjaka. Zimu uglavnom prežive samo oplođene matice, od kojih kasnije lako nastaje novo leglo, dok svi ostali ugibaju. Osim stršljenova, primetna je i najezda bumbara u našem kraju. S druge strane, mnogi vlasnici plastenika i staklenika kupuju njihova legla uvezena iz Mađarske da im oprašuju zasade u njima, pošto pčela neće da to radi u zatvorenom prostoru.

Prijava