«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 25 avgust 2013
Štampa

Redakcija TV Apatin naišla je na veliku podršku kolega iz medijske sfere u Srbiji.

Odbrana od nepravde može biti samo jedna, a to je medijsko pokazivanje šta je to u presudi nepravedno, duboko kontradiktorno i nelogično. Naša redakcija će nastaviti da se bavi ovim slučajem jer je interes naših čitalaca veliki, mnogi nas podržavaju i žele da saznaju kako će se ova sudska agonija završiti.

Prošle nedelje još jedan nacionalni medij posetio je TV Apatin želeći da rasvetli ovaj slučaj, ukaže na nepravdu i nelogičnost i da podršku našoj redakciji. Kolege iz PRVE TV su realizovale prilog koji je u utorak bio jedna od glavnih vesti njihovog informativnog programa, kao i tv emisije „Noćni žurnal“. Gledaoci ove televizije su mogli da se uvere u nepravdu koja se čini našoj redakciji ali i kolegama iz Radio Dunava i Radio Apatina koji očekuju presudu.

Ono što je interesantno i objavljeno u prilogu koleginice Biljane Gavrić jeste komentar Apelacionog suda Novi Sad. Niko iz tog suda nije želeo da stane pred kamere već je poslato saopštenje u kome se navodi:

„Ovim putem Vam posebno ukazujemo da je odredbom Zakona o sudijama propisano da je sudija nezavisan u postupanju i donošenju odluke, da je sudija slobodan o svemu o čemu odlučuje, kao i da sudija nije dužan da ikome, pa ni drugim sudijama i predsedniku suda, objašnjava svoja pravna shvatanja i utvrđeno činjenično stanje, izuzev u obrazloženju odluke ili kada to Zakon nalaže“.

Naravno, sudija, kao i lekar i svaki drugi odgovoran čovek mora biti nezavisan u svom radu i ne sme trpiti pritisak -  ali šta ako je greška evidentna? Sme li lekar da izda pogrešan lek, ili nakon greške u operaciji kaže: „Nisam dužan da ikome objašnjavam svoja shvatanja medicine“.

Sme li se ćutati kada sudija samoinicijativno promeni osnov tužbe, dosudi najveću kaznu u istoriji srpskog novinarstva za ovakvo nešto i zatvori dva medija, pa kaže: „Nisam dužan da ikome objašnjavam šta je interes javnosti, a šta ne. Nisam dužan da objašnjavam svoja pravna shvatanja“.

Da li je to nezavisno sudstvo koje presauđuje tako da je zgrožena celokupna srpska javnost, medijska strukovna udruženja i medijski eksperti. 

Peticija Udruženja novinara Srbije – UNS se „zahuktava“ i sve veći broj medijskih radnika podržava akciju UNS-a i osuđuje ovakvu presudu apatinskim medijima. Uredništvo našeg medija smatra da je ovo naš jedini način kako da reagujemo i borimo se za pravdu i istinu.

Prijava