«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 07 septembar 2013
Štampa

Posle neuspelih razgovora o ceni ovogodišnjeg roda, nezadovoljni ratari u Srednjobanatskom okruga sklonili su traktore isped dve fabrike ulja.

Danas nastavljaju vršidbu te uljarice, a za večeras su u Zrenjaninu najavili sastanak o merama za nastavak protesta, započetog 28. avgusta.
Sekretar Udruženja zemljoradnika Zrenjanina Dragomir Mijatov izjavio je da je, posle "neuspelog razgovora i izostanka dogovora s predstavnicima prerađivača "juče posle podne ukinuta traktorska blokada isped kapija Fabrike ulja "Dijamant" i da su se ratari preselili na njive, gde je žetva u punom jeku.

"Podneli smo MUP-u zahtev za nastavak protesta na putevima od ponedeljaka, a večeras imamo sastanak zajedno s predstavnicima poljoprivrednika iz novocrnjanske opštine, radi dogovora o daljim merama i nastavku protesta, ukoliko prerađivači ne povećaju otkupnu cenu ", najavio je Mijatov.
Prijem suncokreta obavlja se na više otkupnih mesta u Zrenjaninu i srednjebantskim selima bez zastoja. Za sada, seljaci rod sa njiva ostavljaju u silose, na čuvanje, dok se ne odredi otkupna cena.

Zrno je zrelo i kvalitetno, pa je žetva, na površini 45.000 hektara u Srednjebanatskom okrugu, u punom jeku, uz rod koji je znatno bolji nego lane, kada je suncotret dostigao rekordnu cenu od 55 dinara za kilogram .
Predsednik Uduženja poljoprivrednika u Novoj Crnji Petar Matijević izjavio je da je juče bio na razgovorima u Ministarstvu poljoprivrede i da je razočaran ponašanjem otkupljivača i ponuđenom cenom od 25 dinara, odnosno 27 dinara sa PDV.

A ratarima apatinske opštine dozlogrdilo je da ih ucenjuju otkupljivači niskim cenama, pa su zbog toga organizovali u Sonti, prošlog vikenda miran protest. Svoje traktore su umesto u njive, parkirali pored puta koji iz ovog sela vodi ka Bogojevu. U koloni nezadovoljnih poljoprivrednika bilo je pedesetak poljoprivrednika iz Sonte, Prigrevice i Svilojeva.

Prijava