«  maj 2024  »
pusčpsn
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 27 septembar 2013
Štampa

Somborska saobraćajna policija upozorava vozače da je na putevima povećan broj poljoprivredne mehanizacije, dok poljoprivrednike poziva da poštuju propise o obeleževanju i kretanju radnih mašina i priključaka u saobraćaju.

Berba jesenjih kultura poput kukuruza, šećerne repe, suncokreta i drugog uveliko je u toku, a za sada su i meteorološki uslovi pogodni za radove u polju. Ovo je i vreme kada se na saobraćajnicama pojavljuju veliki kamioni, kombajni, traktori sa priključnim mašinama.

- Saobraćajne nezgode u kojima učestvuje poljoprivredna mehanizacija nsiu mnogobrojne. Ono što zabrinjava je da su posledice gotovo uvek gubitak života, teške telesne povrede i visoka materijalna šteta. Želimo to da izbegnemo, pa bi smo upozorili na neke zakonske odredbe. Najpre, tu je upotreba žutog rotacionog svetla, koje traktori i radne mašine obavezno moraju da koriste u uslovima smanjene vidljivosti, noću i kada na sebi imaju priključne mašine koje koriste za obavljanje poslova u poljoprivredi. Imali smo slučajeve da radne mašine, prikolice, traktori iz određenih razloga noću ostanu na putu neobeleženi. U takvim slučajevima mašine i priključci moraju biti osvetljeni ili ostavljeni na mestima gde je osvetljenost dobra, kako bi ostali učesnici u saobraćaju mogli da ih primete na vreme. Teret koji se prevozi mora da bude smešten tako kako je natovaren. Ne sme biti rasipanja, umanjenja stabilnosti vozila. Teret ne sme da zaklanja vidik vozaču, odnosno signalne urešaje na vozilu. U traktorskim i drugim prikolicama sme da se prevozi najviše pet osoba, u motokultivatorima tri lica. Oni ne smeju da sede na ivicama prikolice, na nestabilnom teretu, ne mogu da budu iznad tovarnog prostora - objasnio je načelnik saobraćajne policije PU Sombor Milan Glumac. On je dodao da je najčešći problem u saobraćaju to da rukovaoci kombajna ne skidaju heder, koji ima najveće dimenzije po širini i tako ometaju saobraćaj. Glumac je kazao da problem predstavlja i iznošenje blata na puteve i da vozači imaju dužnost da obezbede čišćenje tih deonica. Obavezno je da žutim trepćućim svetlom budu obeležene i deonice pored puteva sa kojih se iznosi šećerna repa.

 

Prijava