«  jun 2024  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 01 novembar 2013
Štampa

Ministar građevine Velimir Ilić izjavio je  da će, prema danas usvojenom zakonu u skupštini, legalizaciju moći da završe i oni koji su gradili posle 11. septembra 2009. godine, kao i da je otada sagrađeno oko 600.000 novih bespravnih objekata.

Novi Zakon o legalizaciji objekata ostavio je građanima rok od 90 dana da podnesu zahteve za legalizaciju.
Ilić je podsetio da je predlog tog zakona predviđao legalizaciju za oko 700.000 bespravnih objekata izgrađenih do 11. septembra 2009. godine za koje je zahtev za legalizaciju podnet do 11. marta 2010. godine, pošto je Ustavni sud bio protiv toga se obuhvate svi nelegalni objekti građeni do stupanja zakona na snagu.
Poslanici su, ipak, usvojili amandman SPS koji omogućuje legalizaciju objekata izgrađenih i nakon tog perioda.
"Mi smo zvanično dobili tumačenje Ustavnog suda šta možemo, a šta ne možemo i dali su nam instrukcije kako da napišemo novi zakon da bi bio u skladu sa Ustavom", rekao je ministar naglasivši da je skupština najviše zakonodavno telo i da može da donese odluku koja nije u skladu sa tim tumačenjem.
Ustavni sud je ranije proglasio neustavnim deo Zakona o planiranju i izgradnji iz 2009. godine koji se odnosi na legalizaciju, pa ubuduće neće država određivati cenu legalizacije već lokalne samouprave.
Ilić je rekao da je divlja gradnja i prijavljivanje posle predviđenog roka bilo tretirano kao krivično delo, zbog čega je bilo podneto mnogo krivičnih prijava, pa Ministarstvo građevine i vlada nisu mogli tokom izrade zakona da predvide nešto protivzakonito i protivustavno.
"Ali, skupština može da donese odluku kao najviše zakonodavno telo. Poslanici imaju pravo da glasaju o tome, i ja sam im to rekao u parlamentu", istakao je Ilić.
Prema njegovim rečima, vlada je dužna da isprati i poštuje sve što skupštinska većina izglasa.
"Naravno, ako neko to utuži Ustavnom sudu i ako bude protivustavno, onda će posledice biti drugačije i moraće da se piše novi zakon", napomenuo je Ilić i dodao da će Ministarstvo građevine poštovati odluku parlamenta.
"Mi smo (ministarstvo) uradili što je sa naše strane najkorektnije i najbolje, a parlament je uradio ono što je smatrao da je dobro", zaključio je Ilić.
Prema novom Zakonu o legalizaciji, svi objekti koji su izgrađeni do dana njegovog stupanja na snagu mogu biti legalizovani.
Takođe, parlamentarci su usvojili i amandman socijalista koji predviđa da građani imaju rok od 90 dana od stupanja na snagu zakona da podnesu naknadne zahteve za legalizaciju tih objekata.

Prijava