«  jun 2024  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 09 jun 2015
Štampa

Srpskim poljoprivrednicima će od kraja ove godine na raspolaganju biti 175 miliona evra iz pretpristupnih fondova Evropske unije

Suma koja  je predviđena da se uloži u mehanizaciju ili proizvodnju predviđena je  za period do 2020. godine, a pravila nalažu da poljoprivrednik koji konkuriše mora da obezbedi – najčešće preko bankarskih kredita – punu sumu novca koju je planirao da uloži u mehanizaciju ili proizvodnju, a onda mu EU, nakon realizacije, refundira i do 70 odsto potrošenih sredstava.
Vlada već veliko interesovanje, a ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković kaže da se nada da će novac za sve ponuđene sektore – voće i povrće, meso i mleko, kao i oblast primarne proizvodnje i prerade – biti potpuno iskorišćen.
- Trenutno je najveće interesovanje za nabavku nove mehanizacije, a pre svega traktora. Za utrošak dela fondova namenjenih ovoj oblasti ne očekujemo veće probleme u realizaciji s obzirom na to da su kao mera jednostavni za proveru i isplatu – kaže ministarka i dodaje:
- Nadamo se da će mnogo zahteva iz oblasti primarne proizvodnje ići na nabavku opreme za navodnjavanje i protivgradnih mreža, podizanje staklenika i plastenika, kao i unapređenje objekata i opreme za držanje životinja u oblasti proizvodnje mleka i mesa. Ovo je vid podrške koji može da unapredi konkurentnost naših poljoprivrednika kako bi olakšali tranzicioni period do ulaska u EU, kada će ta podrška biti višestruko veća.
Ministarka naglašava da je trenutno najveći problem zapošljavanje dovoljnog broja službenika koji će sa seljacima raditi na konkurisanju za novac, ali da se rešenje nazire.

Prijava