«  septembar 2024  »
pusčpsn
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 24 jul 2015
Štampa

U letnjim mesecima, posebno u uslovima tropskih temperatura, neophodno je voditi računa o pojačanoj ličnoj i higijeni prilikom pripremanja hrane, a treba izbegavati sirovu hranu životinjskog porekla.

Aktuelni vremenski uslovi pogoduju razvoju opasnih mikroorganizama koji mogu izazvati trovanje hranom. Kako se mikroorganizmi nalaze u zemljištu, na našim rukama, kod kućnih ljubimaca i na svim ostalim stvarima, neophodna je prilikom vrućina pojačati higijenu. - Pranje ruku posle toaleta, posuđe, radne površine, daske za sečenje moraju biti dobro oprane i vrlo čiste.

Sirovu hranu, meso i povrće treba držati u razdvojenim posudama u frižideru. Daska na kojoj se seče sirovo meso mora dobro oprati vrućom vodom i deterdžentom, kako bi kasnije tu moglo da se seče i povrće. Meso će se peći, pa će se svi eventualni mikroorganizmi koji se nalaze na mesu uništiti, a povrće ćemo jesti sirovo i možemo doći u problem ako ne vodimo računa, upozoravaju inspektori.

Nadležni apeluju da je važno da se hrana kupuje u registrovanim objektima, kod odobrenih prodavaca, i robu koja ima deklaraciju i rok upotrebe kao i da se propisanog roka moramo strogo pridržavati kako bi se sprečilo neko eventualno oboljenje.

- Treba izbegavati konzumiranje bilo koje sirove hrane životinjskog porekla – mleko i mlečni proizvodi moraju da budu pasterizovani, a meso dobro pečeno i kuvano, na više od 70 stepeni, navode u Domu zdravlja Apatin.

Prijava