VREME DANAS U APATINU

«  oktobar 2018  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 30 decembar 2016
Štampa

Sramotno pisanje protiv direktora Banje Junaković i zaposlenih u njoj. Traži se da policija i tužilaštvo hitno otkriju ko širi laži o Banji da je jezgro lopova.

Povodom pisanja uvredljivog teksta punog laži, neistina i insinuacija, a koji je objavljen u nepotpisanom i nezakonitom pamfletu nazvan, kakve li ironije „Apatinska istina“ (koji je deljen i distribuiran na nezakonit na-čin), a u kome se na uvredljiv i podrugljiv način govori, ne samo o dr Rajku Majstoroviću, direktoru Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Junaković“ Apatin, već  i o zaposlenima (nazivajući ih „JEZGRO LOPOVA“) protiv za sada nepoznatog  urednika tih „novina“ i nepoznatog  autora navedniog teksta je pokrenut krivični postupak.

Krivična prijava podneta je  nadležnim organina protiv  ovih nezakonitih „novina“ odnosno  autora teksta i urednika koji će biti tuženi i procesuirani, navodi se u saopštenju Banje Junaković.

Redakcija Novog glasa komune i TV Apatin zamoljena je da se objavi ovaj demant, kao i  tekst iz lista „Kultura“ od 3.10.2016.g. u časopisu srpskih iseljenika u Australiji, gde se na najbolji način prezentuje istina o našoj Banji.

P.S. Direktor Banje dr Rajko Majstorović zahvaljuje uredništvu  lista NGK i svim novinarima na korektnom, profesionalnom i afirmativnom izveštavanju o svim događajima i manifestacijamakoje su se održale u proteklom periodu u Banji „Junaković“.

S verom u Boga i u poštenu i pravednu Srbiju,

Dr. Rajko Majstorović

direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju „Junaković“ Apatin

 

Tekst iz lista “Kultura”:

 

PANONSKA OAZA MIRA,

ZDRAVLJA I KULTURE

Banja „Junaković“ kod Apatina, jedan od  najsavremenijih rehabilitacionih centara i okrepilišta bolesnika, ima primat i u negovanju kulturnih aktivnosti. Po mnogima je, osim lekovitosti vode i najšireg visokog nivoa medicinskih usluga, bez premca među banjama po tome što njeni korisnici i posetioci tokom boravka osim tela okrepe i dušu. Zato ona slovi za panonsku oazu mira, zdravlja i kulture. Mnogima taj kulturno-socijalni tretman, po kojem je ovaj savremeni banjski kompleks širokog spektra, poznat i izvan granica zemlje, pomaže da u njoj, osim saniranja svojih zdravstvenih tegoba, sakupe i duševnu hranu koja podiže životni optimizam bolesnika, u mnogim slučajevima presudan za brži i bolji oporavak i efikasnije i lakše uključenje u životne tokove.

- Naša banja je već od samog osnivanja svojevrsni kulturni centar ovog dela Bačke i Gornjeg podunavlja. Osim medicinskog tretmana, želja je od starta, da se gostima ponude kulturni sadržaji koji će im skratiti i oplemeniti boravak na lečenju, i pružiti im ono što u sredinama iz kojih dolaze ne bi imali priliku da vide i dožive.

To je bio pun pogodak i po tome je Banja „Junaković“ prepoznatljiva. Mi se time ponosimo i nastojimo da taj imidž zadržimo i razvijamo, kaže direktor Banje dr Rajko Majstorović.

Banja „Junaković“ spada u red ret-kih banjsko-rehabilitacionih centara u kojima je sve pod jednim krovom, što pacijenti i gosti izuzetno cene i zbog čega rado u njoj borave. A, pod tim medicinskim blagotvornim krovom, kilometri zidova, javnih prostora i hodnika prekriveni su umetničkim slikama i vajarskim radovima - ne reprodukcijama nego originalnim delima. Njene enterijere, kao stalna postavka, krasi oko 300 slika, a okoliš skulprure poznatih i afirmisanih umetnika. Među njima su i dela velikog formata, vrhunske umetničke vrednosti Milana Konjovića koje je ovaj svetski poznati slikar i velikan srpskog slikarstva 20. veka poklonio Banji, čiji je bio čest gost.

Tu su i dela poznatog slikara i počasnog gosta Save Stojkova, ali i još stotinak umetnika.

Zahvaljujući idealnim uslovima za kreativno stvaralaštvo od 2006.g. Banja svake godine okuplja brojne savremene likovne umetnike u okviru Likovne kolonije „Kolut-Mandić“. Tako  neprestano obogaćuje fond umetnina.

Od samog osnivanja poklanja se velika pažnja uređenju eksterijera. Više od 100 skulptura, od kojih je većina poklon, vizuelno i duhovno upotpunjuje zelene površine, šetališta i objekte rekreacionog sadržaja. Među brojnim skulpturama izdvaja se monumentalna „Majka sa detetom“ akademskog vajara Ivana Rakina, simbol borbe protiv steriliteta koji se u Banji uspešno leči. Ovo delo daje svojevrsni duhovni pečat ambijentu glavnog banjskog hola.

Prostor oko otvorenih bazena, koje godišnje posećuje i do 50.000 gostiju, postao je umetnički prepoznatljiv po dvema skulpturama visoke umetničke vrednosti. Reč je o „Kupačici“ od bronze, vajarke Mire Sandić i „Erozija“, Latinke Kat iz Indije.

Banja „Junaković“ je bila domaćin najvećem novinarskom skupu, Internacionalnom festivalu reportaže i medija INTERFER. Za vreme održavanja festivala Banja postaje jedna od najvažnijih i najfrekventnijih medijskih tačaka regiona, mesto okupljanje renomiranih žurnalista, majstora reportaže iz celog sveta, i po tome je postala prepoznatljiva.

Biblioteka je tek u začetku, a obogaćenje njenog fonda intenzivirano i ove 2016. godine je broj knjiga udvostručen.

- Uveli smo praksu da gosti tinejxer-ske dobi mogu tokom letnje kupališne sezone uživati u otvorenom kompleksu bazena besplatno ukoliko daruju knjigu našoj biblioteci. I to je dalo rezultate. Očekujemo da na taj način, uz druge donacije i kupovinu knjiga, obogatimo bibliotečki fond, kaže Ljiljana Krec, saradnik za marketing koja brine o kulturnim sadržajima.

Banja „Junaković“ oduvek je negovala literarne sadržaje, a u njoj se godišnje održi desetak književnih večeri. Ugošćuje pisce, promoviše knjige, Najpoznatiji među njima bio je Miroslav Mika Antić, koji je kao gost Banje ovde napisao i svoju poslednju knjigu. U njegovu čast, prostor gde je u Banji najčešće provodio slobodno vre-me i stvarao, pretvoren je u kafe-klub koji nosi njegovo ime. Tu je izložen i deo rukopisa knjige „Izdajstvo lirike“ koji je tu nastao, a koji je pesnik sa posvetom ostavio Banji.

U red atraktivnih manifestacija koje se organizuju u prostoru oko Banje, je i godišnja izložba automobila old-tajmera koja okupljaveliki  broj učesnika i posetilaca. Banja „Junaković“ je prepoznatljiva i po brojnim sportskim, u prvom redu kuglaškim takmičenjima, a domaćin je brojnim međunarodnim turnirima i zvaničnim prvenstvima evropskog ranga.

Povodom 160-tog rođendana našeg najvećeg naučnika, u Banji je održan Dan  Nikole Tesla.

Na otvorenim bazenima  organizovan je prigodan program za decu i odrasle.

Otvoreno je dečije igralište, organizovane su zabavne igre za decu i kviz o Nikoli Tesli. Dodeljene su i nagrade učenicima, njihovim nastavnicima i studentima koji su ostvarili zapažene rezultate iz oblasti fizike kao i učenicima generacije.

Promocija knjige „Divani ličkih spomenika“ autorke Milene Čanković, bila je više od književnog događaja.

Knjiga je humanitarnog karaktera, a sav prihod od prodaje knjige namenjen jeizgradnju spomenika postradalom krajiškom narodu. Centralni deo ove uspešne večeri bio je monolog autorke „Ličkulja“ sastavljen od delova knjige koji su spojeni u jednu celinu i uz izvanredno izvođenje autorke, zasmejavali su do suza sve prisutne. Veče Like u Banji su svojom pesmom ukrasile čla-nice Pevačke grupe „Ognjište“ GKUD-a „Dunav“ iz Apatina.

Na Vidovdan, 28.juna, održani su i Vidovdanski susreti pesnika i pisaca.

U okviru programa predstavljena je i monografija „Banja Junaković Apatin 1979-2015“, Tomislava Šimunovića. O Banji „Junaković“ i monografiji govorio je dr Živorad Smiljanić. Program je upotpunila etno grupa „Lazarice“ iz Prigrevice i etno pevač Nemanja Guzijan iz Apatina.

Ono na šta su u „Banji „Junaković“ najponosniji jeste tradicija održavanja Ličke olimpijade. Prvo takmičenje tog ranga održano je na Veliku Gospojinu 2010. godine. Ova manifestacija predstavlja kontinuitet nekadašnjih sportskih nadmetanja u drevnim narodnim takmičarskim disciplinama, koje su se kao nastavak viševekovne tradicije praktikovale na području Like. Paralelno sa sportskim nadmetanjem i takmičarskim disciplinama Lička olimpijada je mesto druženja, bratimljenja i jačanje prijateljskih veza naroda sa područja Like sa svim onima sa kojima danas zajednički žive na ovim našim prostorima.

 

BANJI 2,6 MILIONA

ZA NOVU RASVETU

Za realizaciju projekta {tedljive unutra{nje rasvete Banja Junakovi} bespovratno je od Pokrajinskog za energetiku, gra|evinarstvo i saobra}aj,  dobila 2.648.166,00 dinara. Ugovor o tome potpisali su u Vladi Vojvodine resorni sekretar, Nenad Grbi} i direktor Specijalne bolnice za rehabilitaciju ''Junakovi}'' Apatin dr Rajko Majstorovi}.

Ova dobijena sredstva zna~ajno }e doprineri u{tedi  ali pre svega }e uticati na pobolj{anje uslova rada i efikasnost Banje. Trudi}emo se da u na{em radu poka`emo jo{ bolje rezultate tako da }e korisnici na{ih usluga biti, verujemo, zadovoljniji.U procesu realizacije je jo{ nekoliko projekata, tu  tako|e o~ekujemo  sredstva i nadamo se da }e biti od velike koristi  svim na{im gostima ka`e direktor Banje, Majstrovi}.

 

NA POTEZU POLICIJA

I TUŽILAŠTVO

Povodom nezakonitog,  piratskog izdanja "Apatinska istina", redakcija TV Apatin  i NGK u više navrata je pisala da je to nezapamćen fašistički način obračunavanja sa ljudima. To je sramotan kriminalni čin, nepoznat srpskom novinarstvu, gde se ljudi vređaju van svakog zakona.

TV Apatin je većpodnela krivičnu prijavu zahtevajući od Policije i Osnovnog javnog tužilaštva u Somboru da se otkriju oni koji blate i vređaju ljude, kako bi se izveli pred lice pravde.

You are here:   PočetnaVESTIU Banji Junaković ogorčeni lažima