«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 11 maj 2023
Štampa

Начелник Управе криминалистичке полиције Нинослав Цмолић истакао је данас на ванредној конференцији МУП-а да је у међународној акцији у којој је учествовао и МУП Србије разбијена највећа криминална организација за трговину дрогом са Балкана, као и да је наша држава још једном успешном акцијом показала и доказала да је снажан и поуздан међународни партнер у борби против организованог и свих других видова криминала.

„Припадници Министарства унутрашњих послова, по налогу Тужилаштва за организовани криминала, уз координацију Европола и Евроџаста, ухапсили су 13 лица, припадника организоване криминалне групе састављене од више независних ћелија, које су функционисале као Балкански картел.  У сарадњи са Европолом, Србија је успела да идентификује кључне мете на својој територији и мапира њихове криминалне активности широм света. Верује се да овај картел стоји иза вишетонских пошиљки кокаина које су стигле у Европу из Колумбије, Бразила, Еквадора, али и преко западне Африке као логистичко транзитне подршке“, поручио је Цмолић.

Како је истакао Цмолић, ова међународна акција резултирала је уклањањем највеће криминалне организације за трговину дрогом са Балкана.

„У акцији која је спроведена у више градова Републике Србије ухапшени су организатори ове организоване криминалне групе М.С. и М.Л. , као и још 11 особа које се сумњиче да су биле вође независних ћелија. Захваљујући анализи спроведеној на основу података са апликације Sky Ecc, најмање седам тона заплењеног кокаина током 2020. године доводимо у везу са данас ухапшеним вођама и претходно ухапшеним члановима поменутог картела, а ради се о следећим запленама: око пет тона кокаина заплењеног на Аруби, Холандски антили, 1,2 тоне кокаина заплењене у Хаселту, Белгија, као и 743 килограма кокаина заплењеног у Ротердаму, Холандија.

Начелник Цмолић поручио је да су криминалне вође картела, односно његових независних ћелија, ухапшени у Србији, уједно и највећи трговци кокаином са Балкана.

„Укупно је ухапшено 13 лица, од тога су три већ у затвору, претресено је више од 20 локација где је пронађена већа количина новца и оружја. Рад на овом предмету је и даље у току“, рекао је начелник Цмолић.

Поручио је да је за успешну борбу против организованог криминала неопходна снажна међународна сарадња и истакао још једном да је Србија и у овој акцији показала и доказала да је снажан и поуздан међународни партнер.

Prijava