«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 25 jul 2023
Štampa

На основу договора председника Републике Србије Александра Вучића и премијера Републике Грчке Киријакоса Мицотакиса, по налогу министра унутрашњих послова Братислава Гашића, Сектор за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова упутио је ватрогасно-спасилачки тим од 36 припадника са 14 ватрогасних возила и две приколице, као и два припадника медицинског особља са једним санитетским возилом, како би пружили помоћ својим колегама и грчком народу у гашењу великих пожара.

Вршилац дужности помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић испратио је у Нишу ватрогасно-спасилачки тим и поручио да су ватрогасци-спасиоци МУП-а Републике Србије хероји и понос наше земље, и да ће у борби против огромних пожара који су захватили Грчку бити распоређени на оним локацијама где су најпотребнији.

„Наши ватрогасци-спасиоци јесу наши хероји, они јесу понос и Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, али и наше земље и ја сам сигуран да ће они да осветлају образ и нашој земљи на начин како су то радили у досадашњим мисијама међународног спасавања. Они крећу управо одавде сада из Ниша и у договору са грчким колегама ће бити распоређени. Чим стигну на тачку састанка, то је око Солуна, у сарадњи са грчким колегама, они ће бити распоређени где буду тада најпотребнији“, поручио је Чаушић.

Према последњим информацијама, у Грчкој је активно више шумских пожара од којих су највећи на локацијама у региону централне Грчке, у рејону на полуострву Атика и на острвима Родос и Крф.

Поред снага Грчке националне службе (више од 800 ватрогасаца, 328 возила, 28 авиона и 18 хеликоптера), ангажовано је више спасилачких тимова из Румуније, Бугарске, Пољске, Словачке и Малте као и авиони из Европског пула цивилне заштите.

Према подацима грчке Цивилне заштите, у последња 24 сата земљу су захватила 64 нова пожара, што је довело до даљих евакуација и велике штете, укључујући острво Крф, Егио, Каристос, Тхива, Каламата, Волос, Месолонги и Домокос.

Prijava