«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 10 februar 2024
Štampa

Za odgovor smo se obratili medicinskim stručnjacima. U proteklim mesecima, može se reći i godinama, domaća javnost zatrpana je tvrdnjama o enormnom porastu broja zavisnika od igara na sreću i brojkama koje idu i do nekoliko stotina hiljada.

Zapravo, kada bi se senzacionalističke brojke uzele za ozbiljno, one bi neretko značile da u Srbiji postoji više zavisnika od igara na sreću nego samih igrača.

Zato smo odgovor na ovo pitanje zatražili od stručnjaka, odnosno ljudi koji se na dnevnom nivou bave ovim tipom problematike.

Na osnovu egzaktnih podataka medicinskih stručnjaka i nadležnih ustanova, reč je o brojci od 1.030 zavisnika. Naravno da je navedena brojka je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi. Ipak, reč je o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljanih, netačnih brojki.

Šta kažu podaci Specijalne bolnice u Drajzerovoj?

Prema najnovijim podacima kojima raspolažu stručnjaci Specijalne bolnice, najrelevantnije zdravstvene ustanove u Srbiji za lečenje bolesti zavisnosti, godišnje se zbog problema tj. razvijene bolesti zavisnosti od igara na sreću ovoj ustanovi obrati između 150 do 200 osoba.

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030.

Kada se ova brojka stavi u kontekst celine punoletne populacije, dobijemo udeo od 0.02%, što je značajno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva.

 

Istraživanje o igrama na sreću i maloletnicima

Istraživanje organizacije "Solidarnost za decu" na uzorku od 1.100 ispitanika takođe je pokazalo da je tek 0,6% maloletnika imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću.

Sprovedeno je u novembru 2023, sa uzorkom ispitanika na teritoriji cele Srbije. Tema je bila učestvovanje maloletnika (od 13 do 17 godina) u igrama na sreću. Prikupljanje podataka je vršeno intervjuisanjem dece i njihovih roditelja telefonskim putem, uz punu zaštitu identiteta ispitanika, s obzirom na to da je reč o najosetljivijem delu populacije.

Osim što rezultati ukazuju na činjenicu da je 0.6% maloletnika u Srbiji imalo priliku da učestvuje u igrama na sreću, niti jedan ispitanik nije izjavio da je mogao lično da se kladi u objektima kompanija koje se bave priređivanjem igara na sreću, što je  podatak koja ohrabruje, jer pokazuje da priređivači igara na sreću poštuju odredbe člana 6 i 10. Zakona o igrama na sreću, koje to najstrože zabranjuju i sankcionišu.

Jedini generator maloletničkog kockanja jeste crno tržište

Imajući u vidu činjenicu da je za online klađenje zakonom propisan i jasno uspostavljen sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću – praktično je nemoguće da se maloletnici uključe u ovaj vid igara na sreću mimo nadzora roditelja. Stoga možemo  sa sigurnošću potvrditi dve stvari.

Prva je da da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača članova UPIS na vrlo visokom nivou.

Druga je da su slučajevi maloletničkog kockanja i klađenja mogući isključivo kod nelegalnih priređivača, koji, iako u tragovima, i dalje postoje u našoj zemlji, kao što (u veoma malom procentu) postoje i na svakom dobro regulisanom tržištu. 

 

Najviši standardi kompanija članica UPIS

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već deceniju i po aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

 

Projekat „I jedan je mnogo" - Novi nivo prevencije i zaštite maloletnika u 2024.

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti uskoro pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom "I jedan je mnogo". Biće organizovana serija predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz interaktivne i ovoj populaciji prilagođene video klipove. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

 

Prijava