«  jun 2024  »
pusčpsn
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 15 maj 2024
Štampa

Pregled brojki iz Srbije – reč stručnjaka o broju zavisnika od ovog oblika zabave

Domaći mediji redovno ističu brojne studije, analize, i članke, sa ili bez navodnika, u kojima se tvrdi da je broj zavisnika od igara na sreću u Srbiji u stanju gotovo geometrijske progresije. Tvrdnje idu dotle da je ova brojka dostigla vrednost od nekoliko stotina hiljada sugrađana koji su zavisnici od igara na sreću.

 

Ipak, kada govorimo jezikom činjenica, podsećamo da, čak i kada bi one i bile uzete za ozbiljno, takve tvrdnje ne bi bile moguće, jer bi to značilo da je u Srbiji više zavisnika nego samih igrača uopšte.

 

Tačna brojka zavisnika od igara na sreću u Srbiji tek je nešto veća od 1.000. Sa ukupno 1.030 ljudi koji su prijavljeni na programe stručnog medicinskog vođenja i terapije protiv zavisnosti od igara na sreću.

 

Naravno, reč je o brojki potrvđenoj od strane relevantnih medicinskih stručnjaka.

 

Dodatno, kada se podaci stave u evropsku i EU perspektivu, Srbija je značajno ispod evropskog proseka po ovim statističkim parametrima.

 

Naravno, sve i da je broj zavisnika od igara na sreću 1, to je nešto što se mora ozbiljno shvatiti i na čemu se mora proaktivno raditi u narednom periodu.

 

Ipak, moramo podvući da je reč o cifri i preko 300 puta manjoj od često javnosti predstavljane, netačne brojke.

 

Podaci medicinskih stručnjaka

 

Tačne brojke koje smo naveli nisu ničija spekulacija, već zvanična brojka nadležnih zdravstvenih ustanova, u kojima se godišnje sa problemima zavisnosti od igara na sreću u našoj zemlji javi između 150 do 200 osoba.

 

U Specijalnoj bolnici za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, ukupan broj lečenih ili trenutno na lečenju je kao što smo naveli 1.030, a što je znatno manje od evropskog proseka od oko 1.5% stanovništva (u slučaju Srbije procenat je tek 0.02%).

 

Zašto je onda, uprkos svim ovim činjenicama, javnost neprekidno zasuta netačnim podacima? Pogrešna slika najčešće dolazi od nekompetentnih ljudi, vođenih raznovrsnim motivima – od senzacionalizma, skrivene prodaje različitih „ekspertsko – konsultantskih usluga“ pa do čiste političke zloupotrebe.

 

Online klađenje i maloletnici

 

Imajući u vidu činjenicu da zakonom propisani i uspostavljeni sistem registracije i verifikacije igrača na onlajn igrama na sreću i teoretski i praktično onemogućavaju maloletnicima da se uključe u ovaj vid igara na sreću, možemo  sa sigurnošću  potvrditi da su zakonska regulativa i odgovornost legalnih priređivača na vrlo visokom nivou. 

 

Petnaest godina najviših standarda prevencije i zaštite maloletnika

 

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) i njegove članice već više od 15 godina aktivno rade na prevenciji zavisnosti i zaštiti maloletnika. UPIS-ov projekat prevencije "Moguće je prekinuti" ne samo da je primer najbolje prakse u ovoj oblasti, već je postao i zakonska obaveza za sve priređivače, što je doprinelo podizanju svesti o rizicima od bolesti zavisnosti od igara na sreću.

 

Dodajmo tome i višedecenijsku praksu kompanija članica o nultoj toleranciji za ikakav kontakt i ulaz maloltenih lica u objekte u kojima se priređuju igre na sreću, kao i informativno – edukativni materijali koji se u istim nalaze.

Projekat „I jedan je mnogo"

 

UPIS i Specijalna bolnica za bolesti zavisnosti u narednom periodu pokreću unapređeni projekat prevencije pod nazivom "I jedan je mnogo".

 

Planiraju se predavanja u školama širom Srbije i emitovanje spotova usmerenih na odvraćanje mladih od igara na sreću i usmeravanje ka sportskim aktivnostima, kroz seriju predavanja i informativnih video klipova prilagođenih deci i mladima. Imajući u vidu pozitivne rezultate dugogodišnje saradnje sa Specijalnom bolnicom, novi projekat biće još uspešniji u suzbijanju bolesti zavisnosti u njenom samom nastajanju.

 

Prijava