«  april 2024  »
pusčpsn
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 14 avgust 2012
Štampa

Zemljoradnička zadruga u Svilojevu počela žetvu suncokreta. Zbog suše prinosi katastrofalno mali.


Žetva suncokreta, najznačajnije industrijske uljarice u Srbiji, počela je ove nedelje, baš kao I nekim drugim sredinama, i u ataru apatinske opštine.Zbog specifičnosti terena, prvi otkosi suncokreta”pali” su na parcelama Zemljoradničćke zadruge u Svilojevu, odnosno njihova 22 kooperanta. Prvi prinosi ne daju nikakvu optimističnu prognozu, u smislu da će rod biti makar prosečan, jer su mahom parcele u kojima se ušlo kombajnima na peskovitim terenima. Oko 300 kilograma po jutru katastrofalno je loš prinos, zrna su prazna odnosno nemaju kvalitet tako da mnogi paori neće imati prinos ni da vrate dugove. Prema saznanjima rukovodilaca u ZZ “Svilojevo”, stanje je za nijansu bolje na parcelama koje je sejala i obrađivala njihova ekonomija ali će i tu prinosi biti znatno ispod očekivanih. Pod punim otkosom žetva suncokrerta tu bi trebalo da krene sutra odnosno u četvrtak, ali je već sada savim izvesno da je u ovoj po mnogo čemu specifičnoj godini, suša odavno uzela danak

Što se tiče žetve merkantilnog suncokreta koji je u ataru apatinskog “Jedinstva” posejan na 185 hektara, ona se još ne planira bar za desetak dana. Kasnije je sejan, duže je vegetacije, i u zavisnosti od tabli, moglo bi se reći, različito izgleda.U Jedinstvu kažu prinosi će, bar po prvim procenama bar za trećinu ako ne i više biti manji nego ranijih godina.


Održana Skupština opštinskog udruženja penzionera Apatin, na sastanku ocenjeno da penzije moraju da se usklade sa potrošačkim cenama.

Prijava