VREME DANAS U APATINU

«  septembar 2020  »
pusčpsn
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

KURSNA LISTA

DRUŠTVENE MREŽE

Tv Apatin - Vesti

Datum kreiranja 18 avgust 2012
Štampa

Berba grožđa na pojedinim plantažama u Srbiji počela je, zbog suše, ranije nego obično, očekuje se nešto manji prinos vinove loze, ali dobar kvalitet vina.Berba vinskih sorti grožđa na Fruškoj gori počela je znatno ranije, a očekuju se nešto manji prinosi, izjavila je profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nada Korać.

Od prošle sedmice u fruškogorskim vinogradima već se beru "šardone" (Chardonnay), "neoplanta", "traminac" kao i nova sorta "panonija".  "Visoke temperature početkom avgusta uslovile su brže isparavanje vode i prinudno sazrevanje zrna kao i povećanu koncentraciju šećera u grožđu na 20 i više procenata", objasnila je Korać. U ravničarskim delovima Vojvodine berba grožđa počeće nešto kasnije, jer je u mnogim vinogradima kasnila vegetacija, zbog niskih temperatura prošle zime, a ta kasnija berba daće i bolji kvalitet zrna.

Berba grožđa za potrebe proizvodnje penušavih vina na plantažama kruševačkog "Rubina", najvećeg prerađivača u centralnom delu Srbije, počela je 15. avgusta, rekao je  tehnički direktor te vinske kuće Dejan Debeljaković."Već smo obrali određene količine 'šardonea' i 'pino nuara' (Pinot noir) koji se zbog tehnološkog postupka beru pre pune tehnološke zrelosti", objasnio je on.Debeljaković je za ponedeljak 20. avgusta najavio berbu rane sorte grožđa "muska otone" (Muscat ottonel) što je, kako je kazao, deset dana ranije u odnosu na prethodnu godinu.

On je dodao da se očekuje manji rod pojedinih sorti grožđa za oko 30 odsto kao direktna posledica niskih temperatura u zimskom periodu, a kasnije i suše i naglasio da je trenutno "zdravstveno" stanje grožđa dobro, i da se može očekivati jako dobar kvalitet.Berba grožđa ove godine ranije će početi i u aleksandrovačkoj Župi, kraju koji je poznat po velikom broju vinarija - više od 120 i zasadima vinograda na oko 3.500 hektara.Jedan od vinara, Milan Spasić vlasnik vinarske kuće "Spasić" kazao je Tanjugu da će berba grožđa u Aleksandrovcu ove godine početi dve nedelje ranije odnosno sredinom septembra, dok će se pojedine sorte poput "šardonea" obrati i pre.Iako će rod biti manji, Spasić kaže, da očekuje jednu od najboljih godina po kvalitetu.

You are here:   PočetnaVESTIBerba grožđa poranila, očekuje se dobar kvalitet vina